Tips from peers

Vi känner oss trygga i att hon får all den näring hon behöver, eftersom allt finns i sondnäringen.

Föräldrar till Sofie 5 år

Du känner dig fysiskt starkare och kan hantera livet bättre. Du mår bättre och kan därmed börja dagen bättre. Det underlättar både på ett fysiskt och mentalt plan.

Peter 48 år

Innan min man blev sjuk trodde jag att det bara var äldre äldre, väldigt sjuka nästan döende personer som fick sondnäring. Men nu, när jag ser min man kämpa sig tillbaka efter sin sjukdom är det fint att denna möjlighet för näringsintag finns.

Helene 67 år

En PEG är väldigt diskret och enkel att använda. Den finns redo när den behövs, övrig tid märker man inte av att den är där.

Mikael 54 år

Jag stressar inte upp mig över måltider längre. Nu är jag säkrare och hälsosammare

Anna 79 år

På den tiden hade jag ingen att anförtro mig åt och jag kände en viss rädsla. Men att tvätta och ge min fru mat gick enkelt, det var inga problem. Hon såg bra ut, gick upp i vikt och mådde bra. Jag tror att det var ettt bra beslut att sätta PEG, utan den skulle hon inte kunna leva.

Simon 57 år

Sondmatning ger oss möjlighet att fokusera på att skapa en bra och stimulerande vardag för Sofie

Föräldrar till Sofie 5 år

Det tog ett tag för mig att komma in i min nya vardag och att inte längre äta som vanligt. Men i dag stör det mig inte så mycket längre.

William 67 år

När jag fick veta att jag skulle bli utskriven från sjukhuset kände jag en oro kring hur jag och min familj skulle kunna hantera detta.

Margareta 74 år

Jag älskar friheten jag får under dagen, nu använder jag matningspump på kvällen.

Tom 79 år

Det är mycket värdefullt att prata med andra patienter eller vårdgivare. Varje person berättar om sina unika erfarenheter. De ger stöd och en känsla av att det finns fler, att du är inte är ensam. Det du upplever som patient eller som vårdgivare delas av många andra också.

Sarah 31 år

Igår var jag på fest hos min syster. Jag hade riktigt roligt! Jag sondmatades under hela festen och det fungerade utan problem. Pumpen är liten och diskret vilket jag verkligen uppskattar vilket gjorde att ingen tog någon direkt notis om den.

Kalle 75 år

Min man och jag äter tillsammans varje dag, precis som vi gjorde innan min operation. Han äter vanlig mat och jag bolusmatar med spruta. Det har blivit helt normalt för oss. Ifall vi har gäster går jag ut och sköter mitt i köket och sedan sitter jag med vid bordet. Jag har inga som helst problem med att laga mat åt andra även då jag inte kan äta själv. Klart att folk man träffar på tittat och undrar men de vänjer sig snabbt – precis som vi en gång gjorde.

Ingrid 63 år

Jag simmar varje vecka och tar ett avslappnande bad en gång i veckan utan att det leder till komplikationer med min sond eller infart. Jag var i början alltför nervös för att simma eller bada, men läkarna försäkrade mig om att det inte skulle vara några problem.

Sophie 45 år

Jag har rest med sondnäring till Italien, Holland, Tyskland och Portugal. Jag meddelar flygbolaget i god tid innan avresa och tar sedan med mig all sondnäring och tillbehör som jag behöver. Det har fungerat hur bra som helst och det får mig att känna mig precis som vilken annan resenär som helst.

Sarah 62 år